MINIMUFFINS MET SNIJBIET EN BRIE Voor 12 tot 24 muffins Bereidingstijd: 20 minuten Baktijd: 15 minuten 25 gram boter + een klontje voor het invetten 150 gram snijbiet 190 gram zelfrijzend bakmeel 2 el fijngeraspte Parmezaanse kaas snufje zout flinke mespunt versgeraspte nootmuskaat 175 ml melk 1 klein ei 75 gram brie of camembert Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een muffinvorm voor 12 muffins of een vorm voor 24 minimuffins in met wat boter, of zet papieren bakjes in de vormpjes. Was de snijbiet en hak fijn, hou de steeltjes achter. Snijd de steeltjes snijbiet in stukjes en stoom ze 4 minuten. Voeg de blaadjes toe en laat nog ongeveer 1 minuut verder garen. Schenk het geheel in een schone theedoek om het vocht eruit te halen. Roer het meel, 1 eetlepel Parmezaanse kaas, het zout en de nootmuskaat in een kom door elkaar. Klop in een andere kom de melk, de gesmolten boter en het losgeklopte ei door elkaar. Roer deze 2 mengsels dooreen. Voeg dan de steeltjes en de blaadjes snijbiet toe en de in stukjes gesneden brie of camembert. Klop niet te stevig, anders worden de muffins niet lekker zacht (het geeft niet als er wat klontjes in blijven zitten). Verdeel het deeg over de muffinvorm. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas en zet 15 minuten in de oven, tot de muffins rijzen en goudbruin worden. Laat op een rooster afkoelen of eet ze direct als ze uit de oven komen. GEVULDE RODE UI UIT DE OVEN MET GEURIGE, GEBAKKEN COUSCOUS Voor 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten Baktijd: 1 uur en 40 minuten 4 grote rode uien 2 el olijfolie + een scheutje 30 gram boter ½ tl kaneelpoeder 3 el couscous 300 ml groentebouillon 2 el gehakte gedroogde abrikozen 2 el droog geroosterde pijnboompitten 1 el platte peterselie peper en zout Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van de uien eraf en houd achter. Snijd de onderkant van de uien eraf zodat ze blijven staan. Snijd er niet te veel af, want dan vallen ze uit elkaar. Zet ze in een ovenschaal of in een gietijzeren pan. Schenk er een wijnglas water bij en besprenkel de uien met een scheutje olijfolie. Dek af en zet 1 uur in de oven. Haal ze uit de oven, verwijder het deksel en laat staan. Hol de uien uit als ze voldoende zijn afgekoeld om ze beet te pakken, maar laat de buitenste lagen heel. Hak het binnenste van de uien grof. Verwarm 2 eetlepels olijfolie met 15 gram boter in een koekenpan. Fruit er de gehakte ui, de kaneel en de couscous een paar minuten in, totdat de couscous goudgeel begint te worden. Schenk er 100 ml bouillon bij, voeg flink wat peper en zout toe en haal van het vuur. Laat 5 minuten staan en voeg dan de abrikozen, de pijnboompitten en de fijngehakte peterselie toe. Roer zorgvuldig door elkaar. Vul de uien met dit mengsel. Leg de uiendekseltjes ook in de schaal en giet de resterende bouillon erbij. Leg de resterende boter op de uien en zet 25 minuten in de oven, tot de uien bruin worden. Als ze te donker dreigen te worden, leg er dan tijdens het bakken een vel aluminiumfolie of een deksel op. Leg voor het opdienen de dekseltjes op de uien. 2012 MAART 5 Dit is een origineel recept waarbij de couscous eerst gebakken en dan gekookt wordt. Vergeet niet royaal op smaak te brengen met peper en zout. Gebruik vooral ook kruiden, Citroen- of sinaasappelrasp en goede olijfolie om de smaak te versterken. vega

vega

Heeft u een archief, novia facts of digitale lesmateriaal? Gebruik Online Touch: weekblad online bladerbaar op uw website plaatsen.

17:Buitenleven 2/2012 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication