HUMMUS MET PITABROOD Voor 4 personen Bereidingstijd |10 minuten Hummus, houmous, hommos, hummos, hummous... de klassieke kikkererwtendip uit het Midden-Oosten kent veel schrijfwijzen en nog meer smaken. Voeg aan de basis naar eigen smaak platte peterselie en extra kikkererwten toe, of granaatappelpitjes, harissa en een snufje paprikapoeder of Citroensap. 1 blik kikkererwten (400 gram) 2 tenen knoflook * 75 ml olijfolie extra vierge 1 el tahinpasta (zie tip) 2 tl Citroensap 4-6 pitabroodjes Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine de uitgelekte kikkererwten met de knoflook en 5 el olijfolie tot een smeuïge pasta. Breng de hummus op smaak met de tahinpasta, het Citroensap en zout en peper. Schep de hummus in een schaaltje en schenk er nog wat olijfolie overheen. Rooster het pitabrood en serveer in repen of in grove stukken gescheurd. * Tip: Tahinpasta of kortweg tahin is gemaakt van fijngestampte sesamzaadjes. Voor witte tahin vormen gepelde zaadjes de basis, voor bruine tahin ongepelde zaadjes. Tahin koop je bij de grotere supermarkt en bij Turkse of Marokkaanse winkels. MET TUINBONENDIP Voor 4 personen CROSTINI Bereidingstijd: 20 minuten Dubbeldoppen vraagt wat meer tijd maar het resultaat is een zijdezachte tuinbonendip. Voor op een crostini, maar ook lekker op een sandwich met gegrilde groenten, of met oude kaas en rucola. Bewaar de tuinbonendip onder een laagje olijfolie in de koelkast. 300 gram tuinbonen 1 teen knoflook extra vierge olijfolie 1 Citroen 1 stokbrood oude kaas rucola * Kook de tuinbonen 1 minuut en dubbeldop ze: verwijder het stugge, grijze velletje zodat het malse boontje tevoorschijn komt. Kook de tuinbonen in ruim water zonder zout in 4 minuten zacht. Pureer de tuinbonen - houd een paar boontjes achter voor garnering - met de knoflook en voldoende olijfolie met de staafmixer of in de keukenmachine tot een smeuïge puree. Breng op smaak met een kneepje Citroensap, zout en peper. Snij het stokbrood in plakken en rooster ze in oven of rooster. Besmeer de plak met de tuinbonendip en garneer ze met de achtergehouden boontjes, wat oude kaasvlokken en een paar blaadjes rucola. * MEDITERRANE LINZENSOEP MET MUNTYOGHURT Voor 2-3 personen Bereidingstijd: 30 minuten 2 el olijfolie 1 ui 2 tenen knoflook 1,5 tl gemalen komijn 2 blikken gepelde tomaten (400 gram) 750 ml groentebouillon 125 gram gedroogde blonde linzen 75 gram Griekse yoghurt 1 el munt harissa (zie tip) Turks brood Van rood, geel en grijsgroen tot de zwarte beluga linzen en bekende Franse de Puy-linzen: linzen zijn er in veel soorten, die sterk kunnen verschillen in kooktijd (zie kader). Linzen zijn verkrijgbaar bij biologische of mediterrane winkels, de blonde variant koop je ook in de supermarkt. Verhit in een soeppan de olijfolie. Fruit de gesnipperde ui met de fijngesneden knoflook. Schep de gemalen komijn erdoor. Voeg de blikken gepelde tomaat toe en druk de ze met een spatel in kleinere stukken. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook de linzen in de soep in 15-20 minuten beetgaar. Houd voor een zachtere beet een langere kooktijd aan. Meng intussen apart de yoghurt met de fijngehakte munt. Breng de soep op smaak met de harissa. Verdeel de soep over 2-3 kommen en schep er een lepel muntyoghurt in. Serveer met extra harissa en grof gescheurd Turks brood. Tip Harissa is een Noord-Afrikaanse pasta van rode pepers, kruiden en specerijen. Je vindt harissa in de grotere supermarkt en bij Turkse en Marokkaanse winkels. Deze ‘mediterrane sambal’ is ook lekker op sandwiches, in marinades en (pasta)sauzen. 2012 JANUARI/FEBRUARI 91 Pagina 18

Pagina 20

Interactieve online folder, deze vaktijdschrift of vakblad is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van papier naar digitaal converteren van digi-catalogussen.

17:Buitenleven 2/2012 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication