en is af en toe frustrerend. Het wekt schuldgevoel op en het is zwaar voor je rug. Zelf groenten kweken gaat niet over onmiddellijke bevrediging: het is een reis, geen bestemming. In de keuken heb je de leiding, maar in de groentetuin ben je afhankelijk van variabelen die je telkens van je à propos brengen. Maar sinds ik me met kweken bezighoud, merk ik hoe belangrijk het is om de afstand tussen de productieplek en de consument zo klein mogelijk te houden. Ik heb meer oog voor duurzaamheid en meer respect voor de cyclus van het leven gekregen. Nu pas begrijp ik hoe verse producten werkelijk horen te smaken. Je kunt elke avond in een sterrenrestaurant eten, maar wat de topkoks ook met hun groenten doen, ze smaken nooit zo lekker als die van jezelf, rechtstreeks uit de grond op je bord.” Parttime-stadsboerin “De beloning voor het harde werken is gelijk aan de moeite die je erin stopt. Ik beschouw mezelf als parttime-stadsboerin, omdat ik mijn drukke leven niet heb opgegeven. En dat hoeft ook niet. Een moestuin is een avontuur vol vreugde en teleurstelling, maar het idee dat je iets hebt bereikt, die heerlijke smaken op je bord en je opgepepte gezondheid door al dat gezwoeg in de buitenlucht brengen ontzettend veel rust in je leven. Om nog maar te zwijgen van de extra vruchten en groenten die je binnenkrijgt. Dus: duik er gewoon in en geniet ervan!” EN NU ZELF! De fragmenten in dit artikel komen uit het prachtige tuin- en kookboek Het nieuwe stadstuinieren dat Celia Brooks Brown schreef over haar belevenissen met het verbouwen van groente en fruit in haar volkstuin. Het boek is niet bedoeld als allesomvattende tuingids. Celia wil vooral laten zien dat je de kwaliteit van je stadsleven kunt verbeteren door een moestuin te beginnen. Aan de hand van haar eigen ervaringen neemt ze het hele proces van eigen teelt stap voor stap met je door. Van het zakje met zaaigoed tot aan de koekenpan. Celia Brooks Brown schreef zes boeken over vegetarisch koken en houdt sinds 2007 een blog bij over wat zij meemaakt in haar volkstuin. Het nieuwe stadstuinieren – Celia Brooks Brown, Kosmos Uitgevers, € 19,95. WIN BEL & KANS MAKEN OP 1 VAN DE 5 boeken DIE WE MOGEN WEGGEVEN? BEL TUSSEN 16 FEBRUARI EN 16 MAART 0909-0400317 (€ 0,60 P/G). Sla om voor een moestuinrecept van Celia Brooks Brown! 2012 MAART 87 Pagina 16

Pagina 18

Heeft u een PDF, onlinebook of online gidsen? Gebruik Online Touch: relatiemagazine van papier naar digitaal converteren.

17:Buitenleven 2/2012 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication